Beats of Freedom (2010) - Un film despre muzica, rezistenta si comunism

In 2010 a aparut un film care merita vazut, caci e despre muzica. Filmul se cheama Beats of Freedom, este facut de un jurnalist de muzica britanic de origine poloneza si este despre rock in Polonia in timpul comunismului. Tema in sine face ca filmul sa capteze atentia, lasand la o parte muzica prezentata in el. Beats of Freedom e relevant pentru ca in general documentarele si stirile se axeaza pe muzica din spatiul occidental si ceva despre Europa de Est e chiar rar.

Tulburarile sociale din Europa din ultima vreme reprezinta inca un motiv pentru care acest film e relevant. Unde ne aflam noi aici suntem atat parte a UE cat si parte a fostului bloc sovietic si e interesant sa compari ce se intampla la polonezi atunci, cu ce se intampla la noi tot atunci in materie de muzica. Beats of Freedom este despre cum in conditii de dictatura, care nu putea suferi diversitatea, subculturile occidentale au reusit sa-si faca aparitia incepand cu sfarsitul anilor '60. E uimitor sa afli ca punk-ul a aparut in Polonia prin 1979, la doar vreo 4 ani dupa ce a izbucnit in Anglia! In timp ce noi in Romania nu aveam altceva decat discuri cu sex pistols vandute la negru. Nu tu trupe, nu tu punk, nimic. Pe langa punk, in Beats of Freedom e vorba si de hippie, metal/hard rock si diverse alte genuri. Destule trupe ce pot fi auzite pe coloana sonora suna bine.

Filmul prezinta felul in care diverse subculturi muzicale au aparut si au reusit sa ramana prezente in ciuda presiunilor, cenzurii oficiale si represiunii mai generale, in special a noii opozitii pornite de muncitorii din Gdnask. De asemenea, prezinta felul in care trupe autohtone au aparut si au reusit sa creeze muzica in conditii dificile. Diversele trupe militante poloneze pun intr-o lumina aproape ridicola trupele radicale din Anglia, spre exemplu, care agitau in ciuda unor conditii de viata mult mai prielnice. De fapt, ceea ce sugereaza o astfel de comparatie este chiar ca faptul ca trupe precum Crass, din Anglia, care puteau sa agite, o puteau face tocmai datorita unui mai mare grade de libertate. In Polonia in schimb, totul trebuia sa fie clandestin. Exista o scurta anecdota in film, legata de Charlie Harper de la UK Subs care observa chiar acest contrast atunci cand vizita Polonia in anii '80.

Ideea principala a filmului este ca muzica a reprezentat o forma de rezistenta culturala in timpul comunismului. Unii  dintre cei care au facut parte din grupari de protest precum Alternativa Portocalie la sfarsitul anilor '80, cantau in trupe sau faceau parte din diverse grupuri de fani. Ceea ce te pune pe ganduri este faptul ca tinerii polonezi din perioada comunista au infruntat anumite riscuri de dragul muzicii si pentru libertatea pe care aceasta o oferea. In  Romania, o astfel de forma de rezistenta culturala nu a existat. Iar acum, in vremea unui regim dubios-democratic, scena punk se afla intr-o faza de impotenta sau semi-coma.

Filmul se gaseste integral aici, insa nu are subtitrari pentru interviurile in poloneza:  aici .Din pacate din interviuri reies numeroase lucruri importante, si se pierde mult din povestire in lipsa lor. Cei care vor sa priceapa in termeni general tematica filmului, il pot privi chiar si asa, pentru ca naratorul vorbeste in engleza.

La nevoie, daca primesc cereri prin mesaje, pot furniza filmul cu tot cu subtitrari.
Sau ii puteti ruga pe cei de la Biblioteca Alternativa sa-l difuzeze, ar putea fi dispusi sa faca asa ceva. Apropos, ei au difuzat un film despre aparitia punk-ului in Germania de Est.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu