Rowland S. Howard (1959-2009)

Pe 30.12.2009 a murit Rowland S. Howard, chitaristul de la Birthday Party, printre altele. Daca treci de urletele lui Nick Cave, poti auzi chitara aceea speciala a lui Howard.

Melvana (1992)

A doua recenzie din seria mai jos amintita, o alta trupa al carei nume e format din parti din numele trupelor ce o compun. Melvana inseamna o intalnire pe scena, la un concert din 1992 a celor de la Melvins si Nirvana, mai exact Buzz Osbourne de la Melvins si Krist Novoselic si Dave Grohl de la ceilalti. Cine sunt Melvins? Pai, una dintre primele trupe de grunge, inspirata in aceeasi masura de Black Flag si Black Sabbath, si sa nu uitam, de Stooges. Cu toate astea, de-a lungul istoriei au sunat mai mult a heavy decat a punk .Sunt printre pionierii sludgeului si acum activeaza la Ipecac, casa de discuri a lui Mike Patton de la Faith No More, cu care Buzz imparte si trupa Fantomas. S-ar putea sa-i stiti dupa ultimele doua albume pe care le-au facut impreuna cu Jello Biafra de la Dead Kennedys. Oricum, vocalul a fost cel care l-a dus pe Kurt Cobain la un concert Black Flag, acel moment deja cunoscut, cand cel din urma a hotarat sa-si faca o trupa, imrpesionat fiind de ce a vazut. Si mai tarziu, Cobain era cel care avea sa produca Houdini al celor de la Melvins.
Melvana fac doua coveruri dupa Flipper, una din trupele preferate a lui Cobain (oricine a vazut tricoul lui din concertul unplugged stie asta): Sacrifice si Way of The World. Flipper au fost una dintre trupele mai ciudate de hardcore, mergand spre noise-rock. Ca fapt divers, Krist Novoselic acum canta cu ei.
EP-ul e mai mult o curiozitate decat ceva bun, piesele nu se ridica la nivelul versiunilor originale si nici sunetul nu e cine stie ce. Dra daca puneti mana pe el, n-are nimic.

Stiluri: grunge, punk
Nota: 2,5/5

Putin Melvins:


Minuteflag - Minuteflag EP (1985)

Prima din o serie de doua postari cu albume obscure ale unor trupe cu membri din alte trupe cunoscute. Este cazul aEP-ului de fata, semnat de Minuteflag. Asta inseamna o super-trupa, rezultata din intalnirea in studio a celor de la Minutemen cu Black Flag. Albumul e inregistrat cu relativ putin timp inainte de moartea lui D Boon de la Minutemen. Pe scurt, trupele s-au intalnit in studio intamplator si au decis sa faca ceva impreuna. Au decis, de asemena sa nu lanseze inregistrarile pana cand cel putin una dintre trupe se va desparti. Aveti ocazia aici sa ii auziti impreuna pe doi din cei mai talentati instrumentisti ai undergroundului american - Greg Ginn si Mike Watt. 4 piese jazz-punk, unele instrumentale, altele cu henry la voce, nu foarte diferit de - dar mai inghitibil decat - The Process of Weeding Out, albumul tot de 4 piese jazz-punk de la Black Flag, tot din 1985 (daca nu ma insel). Suna si putin mai soft decat acela, si desi nu e o capodopera nu suna rau deloc. Si EP-ul Minuteflag a fost scos tot de SST, una din cele doua case de discuri esentiale ale undegroundului anilor '80, o casa care avea sa se intereseze din ce in ce mai mult de lumea jazz-ului.

Bonus: The Process of Weeding Out are piese lungi si foarte complexe, cu ritmuri ciudate si e pur instrumental. Cei care atunci cand zic Black Flag se gandesc la hardcoreul de pe Damaged sau heavy/hardcoreul din anii tarzii, vor avea o mare surpriza pt ca The Process nu suna deloc a nimic altceva. Nota 3 pe o scala de la 1 la 5.







Stiluri: jazz-punk
Nota: 3,5/5

Download