Punk

Incep postarea asta de la observatia ca uneori scenele care se pretind progresiste, revolutionare, care pretind ca reprezinta o schimbare, pot fi tocmai opusul - rigide si intolerante, clasificand orice abatere de la norma ca fiind compromis sau "prostii". Poate ca fiecare din noi are tendinta sa absolutizeze ceea ce ii place mult din cand in cand, dar ar trebui sa ne aducem aminte tot timpul ca astfel de lucruri vin in contradictie, poate, cu propriile noastre principii, si ca nu vrem sa devenim oamenii de care ne ferim. Pun din nou filmuletul din punk attitude, de data asta partea importanta e ceva mai incolo. Rabdare!

P.S.: ascultati Chickenshit Conformist de la Dead Kennedys (poate si Anarchy for Sale)





"Era Punk", de Ioan Big (2003)

Cand capitalismul si democratia (cel putin asa am invatat de la televizor ca traim) se infiintasera deja in Romania de ceva vreme, se facuse deja simtita nevoia unor surse informative despre punk. Cortina de fier cazuse de destula vreme si nu mai existau restrictii in ceea ce priveste informatia, dar Romania era departe de vest si resursele putine. Punk-ul, intr-o forma sau alta se infiltrase deja in tara, dar daca vroiai sa citesti, sa afli mai multe despre cum e in afara, nu prea existau carti despre asta. Exceptie facea poate cartea Nirvana Spirit, despre care poate o sa scriu cu alta ocazie. Pe scurt, cartea respectiva deborda de informatii luate de pe internet si din reviste de muzica din afara despre tot ce avea macar vaga legatura cu grunge-ul. Deci, se intelege, si despre punk. dar abea in 2003 a aparut cartea lui Ioan Big, numai si numai despre punk.

Cartea asta este jalnica. DAR merita rasfoita. Sa ma explic: Era Punk este impartita in partea scrisa de Big, cu biografii de trupe si propria sa explicatie introductiva si in partea de marturii adunate de la diversi mai autorizati in domeniu, critici muzicali si pasionati cunoscuti. prima parte este o escrocherie. Big plagiaza, traduce direct de pe siteul allmusic si nici macar nu isi bate capul sa schimbe formularile frazelor pe care le fura. Ma opresc la doua exemple, nu e cazul sa fac inventarul tuturor furturilor lui: Allmusic-ul scrie despre urmatoarea trupa, ca "Joy Division became the first band in the post-punk movement by later emphasizing not anger and energy but mood and expression", iar Ioan Big spune despre Joy Division ca au fost "prima trupa din miscarea Post-Punk ce a pus accentul pe stare si expresie in detrimentul furiei si energiei dezlantuite"; apoi, cand vine vorba despre Fugazi, asemanarea e si mai izbitoare - "If history is kind to Fugazi, their records won't be overshadowed by their reputation and methods of operation". "Daca istoria Rock-ului ar fi blanda cu FUGAZI, muzica lor nu ar trebui sa fie pusa in umbra de reputatia si de metodele lor de operare", spune, chipurile, Ioan Big.

Prima parte a cartii poate fi interesanta doar pentru cine are nevoie de o introducere in punk, fiind acoperite o gramada de trupe si stiluri ale punkului, inclusiv trupele de proto-punk de genul Television, MC5, Stooges sau New York Dolls. Partea de istorie a muzicii rock este de asemenea interesanta, si poate fi recomandata, nu de alta, dar probabil e furata din niste surse de incredere. Jalnic, dar util.
A doua parte contine acele marturii subiective despre care vorbeam. Ele sunt importante tocmai pentru ca sunt subiective, pentru ca iti arata ca de fapt punk-ul ca fenomen istoric poate fi inteles in diferite feluri si ca in Romania el a avut o forma de manifestare unica. In plus iti arata cum generatiile anterioare au privit sau au inteles punk-ul, o fereastra catre punk asa cum nu l-am vazut. Ca bonus sunt texte despre rock sub dictatura (celebrii Plastic People of the Universe), recomandari care acopera toate stilurile legate in vreun fel de punk si o scurta istorie a skinheazilor.

Pe scurt, Era Punk este o carte neserioasa scrisa de un hot, dar este valoroasa pentru ca nu prea avem multe scrieri de acest fel. N-as spune ca este indispensabila: poti sa nu o citesti, dar poate afli ceva interesant rasfoind-o (cum ar fi faptul ca ca poti identifica elemente ale punkului mergand inapoi in timp pana la Elvis, lucru cu care sunt de acord.

Nu merita sa dai bani pe cartea asta, dar o poti gasi la nou infiintata Biblioteca alternativa din Bucuresti. Ea a fost deschisa cu scopul de a furniza scrieri la care poate nu te-ai gandit pana acum sau pe care poate nu le gasesti in alte parti, pe subiecte uneori mai putin discutate: acolo gasesti carti despre feminism, despre anarhism, carti de sociologie, chiar si beletristica, fanzine adunate din tot felul de tari pe tot felul de subiecte (inclusiv muzica). Chiar daca nu esti in mod special interesat de unul din subiectele astea, tot te poti pierde usor printre materialele interesante adunate acolo. poti chiar sa imprumuti ceva de acolo sau sa completezi colectia, daca ai spirit de initiativa. In dreapta e linkul catre siteul lor. Da click.