Death - For The Whole World to See (2009)

Aici e vorba de o trupă care nu are nimic de-a face cu binecunoscuta trupă de metal cu acelaşi nume. Death sunt o trupă de proto-punk din Detroit-ul începutului anilor 70. O trupă formată din trei fraţi negri, concitadini ai unor trupe ca Stooges şi MC5. 

La fel de interesantă ca muzica lor e şi povestea lor. Death s-au format în 1973, dar au scos primul album abea în 2009! Au cântat doar câţiva ani şi în intervalul ăsta au apucat să înregistreze nişte piese care au rămas însă uitate în cămară. În 2009 s-au apucat din nou de concerte.

În sunetul Death se reflectă evoluţia personală a celor trei fraţi: au început ascultând funk şi soul, dar mai apoi au descoprit muzica rock. La combinaţia asta între trei stiluri mai trebuie adăugat încă un ingredient: versurile destul de politice.

Punkiştii mai anarho s-ar putea să strâmbe din nas la albumul asta, având în vedere că e destul de soft în comparaţie cu ce au scos trupe de punk de mult mai târziu. Stilul este în mod clar învechit. Death parcă au ceva în comun cu Bad Brains şi în mod clar anumite părţi au energia celor de la Ramones, dar în rest, nimic nu pare prea punk. 

Dar hai să ne înţelegem: Death nu sunt o trupă în gen Ramones, iar piesele lor sunt energice, scurte (cele mai lungi două piese au 5:50 minute) şi compacte. Toată energia asta merge bine împreună cu ritmuri din zona muzicii negre. Cea mai bună piesă, Politicians In My Eyes, are toate lucrurile de mai sus, şi tocmai când credeai că ai înţeles totul, piesa degenerează într-o bucată instrumentală care pare ruptă din altă direcţie muzicală. Chitara e abrazivă fără să fie dură, iar bassul are un sunet plin şi duduie exact cum trebuie, la fel ca pe celelalte piese. De fapt, câteva dintre piesă poartă clar amprenta liniei de bass, liniară, dar care pare să aibă ceva urme de funk.

În concluzie, For The Whole World To See merită ascultat pentru fuziunea de stiuluri, cu condiţia să poţi să laşi de-o parte orice aşteptări. E proto-punk, dar nu prea seamană nici cu ce făceau Stooges, nici cu Patti Smith sau orice altă trupă care a fost etichetată drept proto-punk de-a lungul timpului.

Trupa şi-a câştigat şi dreptul de a a avea un documentar:







Stiluri: proto-punk
Notă: 3,5 / 5